Språk på Zanzibar

Zanzibar är rikt på kultur och har haft flera olika styren och invånare från olika delar av världen. Såväl perser och araber som afrikaner och britter har bott här. Det påverkar självklart språket på ön. För dig som kommer som turist till Zanzibar kan det kännas skönt att veta hur du ska göra dig förstådd under din vistelse.

Några av de första som bodde på Zanzibar var bantufolket och det är dessa som har präglat språket på ön. Bantufolket talar sitt egna språk – kiswahili, eller swahili som det oftare kallas i folkmun. Trots att både perser och andra nationaliteter bosatt sig på ön genom tiderna så har kiswahili ändå förblivit det officiella språket på Zanzibar tillsammans med engelskan.

Som turist klarar du dig utmärkt på engelska och kan göra dig väl förstådd på såväl hotell och restauranger som på taxi- och båtturer. Att prata med lokalbefolkningen kan medföra vissa begränsningar vad gäller engelskan. Många hotell ägs av italienare så att kunna några fraser på italienska skadar absolut inte.

Ska du resa till Zanzibar kan det dock vara bra att kunna lite vanliga fraser. Här kommer några vardagliga fraser på swahili som du kan använda:

Hej – Hujambo (till 1 person), Hamjambo (till fler personer), Sijambo (som svar)
Hejdå – Kwaheri
Hur mår du? – Habari yako?
God morgon – Habari ya asubuhi
God natt – Usiku mwema
Tack – Asante
Nej, tack – La asante
Talar du engelska? – Unazungumza kiingereza?
Hur mycket kostar det? – Hii ni bei gani?
Jag älskar dig – Ninakupenda

www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
www.sydafrikaresor.se
Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika...
©2024 Zanzibarresor