Ön Pemba

50 km nordost om Zanzibar hittar du den vackra ön Pemba. Med smeknamnet ”den gröna ön” är det inte svårt att gissa vad som präglar denna lilla pärla i Indiska oceanen. Som en del av Zanzibararkipelagen, tillsammans med Zanzibar och flera mindre öar, räknas även Pemba som en kryddö. Ön är till det största delen kuperad och består till stor del av jordbruk. Just Pemba är en av de världsledande producenterna av kryddnejlika och denna producering utgör en stor del av öns ekonomi. På denna ö är det mer ovanligt med engelska, och de språk som används är istället swahili med deras egna lokala dialekt kipemba samt arabiska.

Regioner och distrikt

Pemba är en ö med rik växtlighet och är inte lika platt till ytan som Zanzibar. Det ger ett unikt och makalöst vackert landskap med unik växtlighet. Pemba består av två regioner, norra och södra. Den norra regionen består i sin tur av distrikten Micheweni och Wete som är den största staden på ön. Här kan du uppleva en genuin stad som både är charmig och enkel. Den södra regionen består av två andra distrikt – Chake Chake och Mkoani där Chake Chake är den större.
Precis som Zanzibar räknas denna ö tillhöra världens kryddcentrum. Med över 3 miljoner träd med kryddnejlika är denna ö en av världens absolut största producenter av kryddan. Ska du handla något när du är här så är det just kryddor du ska ta med dig hem. Pemba är inte den vanliga turistorten. Hit åker de som vill uppleva hur Zanzibar och Pemba verkligen är och vad det har att erbjuda. Vill du få en upplevelse du inte kan få på de vanliga turistorterna så ska du besöka Pemba, även om det bara blir för en dag.

Dyk i eller bo under havet

Pemba bjuder på mycket växtlighet och många skogar men även en hel del stränder där antalet turister inte är speciellt stort. Du kan njuta av sol och bad i lugn och ro och kan sedan ta dig upp för en härlig fiskrätt i någon av restaurangerna eller något av hotellen.

För dig dom brinner för snorkling och dykning är detta den ultimata lilla paradisön. Här behöver du inte trängas med andra som är nyfikna på livet i havet. Det finns gott om exotiska och färgglada fiskar att upptäcka och fantastisk växtlighet runt om ön. För att inte tala om de underbara korallreven som du inte bör missa. Glöm inte att ta med dig en vattentät kamera så att du kan visa upp dina upplevelse när du kommer hem och minnas dem om och om igen.

Långt upp i Norra Pemba på stranden Panga ya Watoro hittar du Manta resort. Det är här du finner det enda hotellrummet som är beläget under vatten i hela Indiska oceanen. För dig som vill uppleva något alldeles extra så är det här du ska ta in och njuta av den häpnadsväckande omgivningen. Faktum är att hela den lilla ön Pemba med sin omgivning kan erbjuda dig något alldeles extra.

www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
©2024 Zanzibarresor