Zanzibar historia

Zanzibar är ett populärt resemål idag. Men denna kulturrika paradisö har varit populär i många långa år och har en speciell historia bakom sig. Hit har man tagit sig under flera århundraden för att avnjuta lokala läckerheter. Ön befolkades redan för över 20.000 år sedan och har sedan dess använts flitigt av såväl lokalbefolkning som handelsmän och resenärer. Trots en ganska mörk historia har denna lilla ö även mycket annat att bjuda på.

På 900-talet bosatte sig invandrande perser på Zanzibar. Dessa utgör fortfarande en stor del av öns befolkning. Men även portugiser, britter och araber har bebott och styrt området. Det har gjort Zanzibar till den kulturrika och spännande plats den är. Under 1600-talet flyttade omanier till Zanzibar och tog så småningom över och styrde hela ön.

Man hör många gånger Zanzibar nämnas som världens kryddcentrum, och detta har sin grund i den handel som resten av världen gjorde med Zanzibar avseende just kryddor. Man hade handel med bland annat Afrika, Europa och Amerika. Said ibn Sultan tog över som sultan 1806 och hade en stor betydelse för hur ekonomin och kulturen på Zanzibar skulle se ut. Kryddhandeln var den viktigaste delen i öns ekonomi och arbetsbehovet för att möta såväl efterfrågan som för att få in pengar till ön behövde ökas. Detta ledde till omfattande slaveriarbete och slaverihandel. 1860 förklarades Zanzibar självständigt från Oman igen, detta 4 år efter att Said ibn Sultan avlidit. Ön styrdes sedermera av britter vars stora arbete bestod i att ta bort all handel och användning av slavar i området. År 1890 togs slaveriet bort helt på Zanzibar.

Så sent som 1963 blev Zanzibar fritt och oberoende från Storbritanniens styre och sedan 1964 tillhör Zanzibar Tanzania men är ändå delvis självstyrande. Efter många hundra års styrande av sultaner är Zanzibar idag ett mer demokratiskt land som styrs av partiet Chama Cha Mapinduzi. Idag bebos Zanzibar och Pemba till största del av afrikaner, men det finns även en del perser och araber kvar på öarna.

Men det är inte bara kryddor och olika kulturer som denna intressanta ö präglas av, Zanzibar har nämligen även en intressant musikhistoria. För er som är musikintresserade kan det vara kul att veta att sångaren i rockbandet Queen, Freddie Mercury, är född i just Zanzibar. Därför hittar man en hel del souvenirer med Freddie Mercurys ansikte på, och även en populär restaurang som är döpt efter rocklegenden – Mercury’s.

www.sydafrikaresor.se
Kombinationen av pulserande Kapstaden, utsökta viner i Stellenbosch och spännande djur...
www.sydafrikaresor.se
Upplev denna Seychellerna resa. Njut av vågornas brus på världens vackraste stränder....
©2024 Zanzibarresor