Västra Zanzibar

En av Tanzanias 30 regioner är västra Zanzibar. Det är också till denna del av ön som de flesta färdas och antingen bor eller åtminstone besöker på sin resa. Här hittar du allt från moderna hotell och restauranger till Stone Town som hamnat på Unescos lista över världsarv. För dig som älskar shopping och god mat är denna plats perfekt. Här hittar du allt från goda kryddor till vackra hantverk och mängder av mysiga restauranger. Men även du som har bad på schemat gör rätt i att ta dig till västra Zanzibar.

Distrikt och områden

Regionen västra Zanzibar innefattar distrikten Zanzibar West och Zanzibar Urban, den senare inkluderar huvudstaden Zanzibar. Det är till västra Zanzibar som alla flyg ankommer (Zanzibar International Airport) och hit kommer även färjan från Tanzania, det är alltså svårt att missa denna turistfyllda del av ön. Här finner ni städer som Stone Town, Fumba, Bweleo och Mombasa som bjuder på allt från bad på vackra stränder till shopping i kulturella världsarv.

Då västra Zanzibar är den del där flest turister vänder sig bör du ha i åtanke att priserna kan ligga något högre här vad gäller såväl mat som souvenirer. Så glöm inte bort att pruta när du ska handla och se över dina alternativ innan du handlar om priset har betydelse för dig.

Populära Stone Town

Stone Town är kanske det ställe som de flesta känner att de i alla fall har lite koll på innan de reser till Zanzibar. Här hittar ni den mesta och bästa shoppingen där de flesta butiker ligger som ett ”hål i väggen”. Här finner du landets populära kryddor och vackra hantverk och souvenirer. Hit åker de flesta som vill njuta av såväl bra shopping som av vacker omgivning. Du hittar även ett flertal restauranger här som serverar god och bra mat för under hundralappen.

Hela Stone Town är uppbyggt av vackra stenbyggnader som idag ingår på Unescos världsarvslista. Detta då de välbevarade byggnaderna visar upp en klassisk swahilisk handelsstad. Stadens uppbyggnad visar upp Zanzibars kultur och hur staden sett ut under tiden då kryddhandel och slavhandel var öns två största inkomstkällor. Stone Town var även platsen där motståndare till slaveri verkade och till slut fick bort slaveriet helt från Zanzibar.

Bad på egna öar

Längst hela kusten hittar du en mängd vackra stränder som leder dig ut i klart vatten. Här hittar du såväl långa stränder som många turister vänder sig till, men även mindre lite mer avskilda stränder där du kan njuta av lugnet på paradisön. Önskar du stanna längre än vad båttiderna tillåter kan du i många fall förhandla med båtföraren.

Vill du få ännu mer avskildhet kan du testa att sola och bada på en egen sandbank. Från västra Zanzibar ordnas det båtturer ut till dessa där du kan sola och bada på en egen liten ö, omringad av det fantastiskt klarblåa havet. Några av de mindre ställen som du kan ta dig till med båt är Bawe Beach och öarna Pange, Ukombe och Tele.

www.sydafrikaresor.se
Upplev denna Seychellerna resa. Njut av vågornas brus på världens vackraste stränder....
www.sydafrikaresor.se
Kombinera spänningen med boende på en safaricamp och njut av den afrikanska solen vid...
©2024 Zanzibarresor